» Toate localitatile din Romania

» Vremea in Europa

» Vremea in Republica Moldova

» Stiri, Prognoze, Avertizari

» Calendarul Ortodox 2017-2018

Informare meteo: Ger polar si ninsori pentru sfarsitul saptamanii. Temperaturi de minus 18 grade in estul Transilvaniei
Prognoza meteo pentru perioada 19 februarie - 4 martie
Prognoza meteo pentru 3 luni. Cum va fi vremea in februarie, martie si aprilie
Prima pagina / Stiri /

Prognoza meteo pentru trei luni. Cum va fi vremea in octombrie, noiembrie si decembrie

Prognoza meteo pentru octombrie, noiembrie si decembrie. Administratia Nationala de Meteorologie (ANM) informeaza ca vremea, in urmatoarele trei luni, se va incadra, in general, in limitele normale ale perioadei.

In schimb, meteorologii estimeaza ca precipitatiile vor fi excedentare, raportat la media multianuala a fiecarei luni.

In ceea ce priveste temperatura medie, pentru luna octombrie, aceasta va avea valori peste normalul climatologic al perioadei, in sud, sud-est si local in vest, si apropiate de normal in rest.

De asemenea, la nivelul aceleiasi luni, precipitatiile totale vor fi, in general, apropiate de mediile multianuale, cu exceptia regiunilor centrale, vestice si estice, unde local acestea vor avea o tendinta spre excedent, spun specialistii ANM – citati de Agerpres.

Media multianuala a precipitatiilor pentru luna octombrie este stabilita la 43,5 litri/metrul patrat. Cele mai mari cantitati de precipitatii sunt estimate in Oltenia (pâna la 70 l/mp) si Maramures (pâna la 68 l/mp), iar cele mai scazute in Dobrogea si Moldova (pâna la 41 l/mp).

Pentru luna noiembrie, meteorologii estimeaza temperaturi medii ce se vor situa peste normalul climatologic in sud, sud-est si local in vest, si vor fi apropiate de normal in restul regiunilor. in conditiile in care media multianuala a lunii este de 3,8 grade Celsius, cele mai scazute temperaturi medii se vor inregistra in zona Moldovei si Transilvaniei (intre zero si 5 grade Celsius), iar valori termice medii mai ridicate, de pâna la 8 grade Celsius, se vor consemna in Dobrogea.

Cantitatile totale de precipitatii se vor situa, in general, in limite normale in cea mai mare parte a teritoriului. Acestea pot fi excedentare in regiunile centrale, adica peste norma stabilita la 41,5 l/mp. Cele mai mari cantitati de precipitatii se vor consemna in Oltenia (pâna la 81 l/mp), Maramures (pâna la 77 l/mp) si Crisana (pâna la 63 l/mp). La polul opus se afla Moldova, cu cantitati de apa cuprinse intre 23 si 36 l/mp.

In ceea ce priveste luna decembrie, temperaturile medii ale aerului vor fi cuprinse in limite apropiate de mediile multianuale, stabilite prin masuratori de specialitate, la—0,8 grade Celsius, in majoritatea regiunilor, local mai ridicate decât acestea in sud-estul tarii.

Temperaturile medii vor fi cuprinse intre—5 si zero grade Celsius, in Moldova si Transilvania, respectiv intre zero si trei grade Celsius, in Dobrogea.

Precipitatiile totale vor fi local excedentare in regiunile centrale si sudice, si apropiate de mediile climatologice in restul teritoriului. Masuratorile de specialitate au stabilit o norma medie lunara a precipitatiilor, pentru decembrie, de 44,8 l/mp, potrivit sursei citate.

In zona Maramuresului, cantitatile medii de precipitatii ar putea ajunge la 92 l/mp, in Oltenia la 87 l/mp, in Banat si Crisana (pâna la 70 l/mp), iar in Dobrogea si Moldova, cel mult 40 l/mp.
9 octombrie 2017