Categoriii: Mediu

Ce a determinat poluarea de ieri din București?

Conform Aerlive.ro ieri, 2 Martie s-au înregistrat norme de poluare de 12 ori mai mari față de maximele admise. Mai multe detalii despre poluarea de ieri le puteți găsi aici.

Motivul apariției poluării în nivele atât de mari într-o perioadă atât de scurtă are de a face cu un concept de Geografie foarte simplu: aerul rece este mai greu ca aerul cald.

Ieri, la nivelul solului erau temperaturi de 2-5 grade, în timp ce temperaturile estimate pentru aerul de la înălțime a fost de aproximativ 10-11 grade. Datorită aerului rece, noxele și emisiile produse de factorii poluanți din București (mașini și fabrici) nu s-au ridicat ci au rămas odată cu aerul rece la sol.

Emisiile de ieri nu au fost neapărat mai multe, ci nu au plecat atât de mult în atmosferă. O influență importantă totuși le-au avut arderile necontrolate din București și Ilfov, conform Ministrul Mediului!

E recomandat să evitați ieșirile în public cu cei mici în situații de pluare ridicată. Particulele PM10 (ce au înregistrat valori de 12 ori mai mari față de maximele admise), sunt dăunătoare pentru copii, deoarece aceștia respiră mai des decât adulții și o fac preponderent pe gură. Respirația pe nas ajută la filtrarea (în parte) a particulelor PM10, însă aceasta este preponderentă doar la adulți. Copiii până la vârsta maturității respiră mai mult pe gură, lucru ce face ca particulele PM10 să nu fie filtrate aproape deloc.

Mai multe despre pericolele PM10 pe calitateaer.ro

Vrei să afli mai multe explicații ale fenomenelor meteo?

Intră în Comunitatea Meteo.ro pe Facebook.

Postări Recente

Prognoza meteo pe 2 săptămâni / 1 – 14 iunie 2020

Începând din 5 iunie vremea se încălzește treptat, temperaturile ajungând până la 29 de grade. Instabilitatea atmosferică va fi ridicată.…

2 iunie 2020

Prognoza meteo pentru luna iunie 2020

Săptămâna 01 - 08 iunie 2020  Valorile termice vor fi mai coborâte decât cele specifice acestei perioade, pe întreg teritoriul…

29 mai 2020

Prognoza meteo pe 2 săptămâni / 25 mai – 7 iunie 2020

O primă săptămână in general mai răcoroasă decat normalul perioade. În a doua săptămână se incalzește treptat. Probabilitatea pentru manifestări…

25 mai 2020